Bærekraft på Solstrand
– en destinasjon i Fjord-Norge
Vi skal være en drivkraft for det grønne skiftet i Vestland.
På Solstrand tenker vi globalt, og handler lokalt. Vi skal være en verdiskapende kompetansebedrift med gode verdier – og minimalt fotavtrykk.
Solstrand sin bærekraftsreise:
– Som langsiktige bedriftseiere med et globalt perspektiv studerte 3.generasjon ved Cornell University i New York fra 1971-1973. Introduksjon til utdanningen reiseliv var fagene «Ethics» og «Resource Management», med hovedbudskapet: «We share this world. Never use more than you have to». Her startet reisen.
-Solstrand installerte sin første varmepumpe i 1986. I 27 år har vi investert tungt i miljøteknologi og sosial bærekraft.
– I 2010 ble Solstrand miljøsertifisert. Fra 1986 har vi halvert vårt fotavtrykk flere ganger
– I 2012 fikk vi energimerket B for hele vår bygningsmasse, inkludert vårt hovedhus fra 1896, noe fagfolk i utgangspunktet sa var umulig.
– I januar 2023 ble våre lån i banken konvertert til taxonomiens grønne EU-lån
– Vi har stort fokus på å være en kompetansebedrift med gode muligheter for utvikling for våre medarbeidere og lokale leverandører.
Åpenhetsloven
Lurer du på hvordan vi håndterer og jobber for å motvirke negative konsekvenser knyttet til grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold?
Slik jobber vi mot FNs bærekraftsmål:
1. Planet – Slik bidrar vi til bærekraftige byer og lokalsamfunn:
Energi
I 1986 var Solstrand blant de første hotellene i Norge som investerte i varmepumper for å utnytte havet som energikilde. I dag har vi syv varmepumper som henter energi fra Bjørnafjorden og to i bakken. Dette gir oss en varmeeffekt på 800 kilowatt. Det er nok til å varme opp hele hotellet og kjøle ned fellesarealene om sommeren. Energien dekker også det generelle forbruket på hotellet og i Solstrand Bad. I garasjen bruker vi jordvarme for å holde kjørerampene isfrie. Vi har totalrenovert og etterisolert samtlige tak, og oppgraderer hvert år vinduer til optimal UV-verdi.
Solstrand Bad
Pumpeanlegget i bassengene justerer effekten etter hvor mange gjester som er i vannet. Dette reduserer energibehovet med 27 000 kilowattimer i året. Vi ultrafiltrerer og gjenvinner 70 prosent av spylevannet. Slik sparer vi 3 000 000 liter vann i året. Vannavkjølte motorer tilbakefører energien til badevannet, og utnytter energien i pumpene best mulig. Investeringen har redusert energibehovet i badet med ytterligere 17 000 kilowattimer i året.
Miljøvennlige lyskilder
Vi har brukt nøkkelkort til å styre lyset på rommene siden 1986. I 2019 investerte vi åtte millioner kroner i nye, miljøvennlige lyskilder. Vi har nå skiftet ut alle lyskildene i det 18 000 kvadratmeter store huset til led. Vi har også installert sensorer i fellesarealet, som styrer lysene etter behov.
Kjemikalier
Som et av de første hotellene i Norge, begynte vi med elektriske rengjøringstraller og miljøkluter på slutten av 1990-tallet. Det har redusert kjemikaliebruken til et minimum. I oppvasken bruker vi miljømerkede vaskemidler. Vaskeriet, som leverer sengetøy, duker og håndklær, er miljøsertifisert.
Vi renser bassengvannet med selvspylende sandfilter, UV-stråler og aktivt kull. Det betyr at vi bruker 75 prosent mindre desinfeksjonsmiddel enn det som er bransjestandarden i Norge. Desinfeksjonsmiddelet lager vi selv – gjennom elektrolyse av vann og salt. Slik unngår vi å transportere farlig gods.
Materialbruk
Materialvalgene våre – både inne og ute – reflekterer Solstrands kjærlighet til den vestlandske naturen. Vi bruker skifer fra Jondal og bjørkemøbler fra vestlandsfjordene. Naturmaterialer som stein, tre og ull går igjen i badet, spisesalen, stuene og gjesterommene.
Vi kan takke flere bergensfamilier for våre Knag-møbler – et historisk og prisvinnende møbeldesign fra Bergen. I Sommerstuen vil stolene, som har smykket Lyststedet Bellevue siden 1899, være til glede for bergenserne også i fremtiden.
2. People – Slik bidrar vi til god helse og livskvalitet:
Christian Michelsen bygget Solstrand i 1896 for at «bergenske kjøpmenn» skulle ha et sted «å hente kraft til sin viktige gjerning i Bergen by». Grunntanken vår er fremdeles at det skal kjennes godt å være gjest på Solstrand – tett på byen og flyplassen, men langt fra hverdagen.
Vår forretningside:
Menneskene – det viktigste av alt
Konsept
Solstrand er tydelig forankret i historien, drevet av kjærlighet til landskapet og menneskene. Utsikten, badet, spaet, måltidet, hagen og nærheten til sjøen er kjernen i opplevelsen av stedet. Solstrand er en landlig idyll.
Gjest
Gjestene våre skal velge Solstrand for stedets egenart, beliggenheten og den personlige atmosfæren. Gjestene skal være likt fordelt mellom individuelle gjester og samfunn- og næringslivsgjester. Vi skal være et yndet sted for møter der samtalen er rådende.
Arbeidsplassen
Solstrand er arbeidsplassen til 120 medarbeidere med bakgrunn fra 24 ulike nasjoner. Vi står for et inkluderende arbeidsliv og er stolte av å være en hjørnesteinsbedrift i Bjørnafjorden kommune. Bedriftskulturen vår er tuftet på kompetanse, åpenhet og respekt. Fundamentet vårt er nærheten til gjestene.
Økonomi
Solstrand skal ha en bærekraftig drift, i harmoni med planeten. Slik kan vi kontinuerlig videreutvikle konseptet vårt og medarbeiderne våre.
Bad & Spa
Et besøk i Solstrand Bad og Solstrand Spa skal gi gjestene opplevelsen av et gyllent øyeblikk. Vi har lagt til rette for et forfriskende havbad i Bjørnafjorden – året rundt.
Spa er en forkortelse for «salus per aqua» som betyr «helse gjennom vann». Solstrand åpnet som sjøbad i 1896. Det er vi fortsatt. I Solstrand Bad kan du svømme med storslått utsikt til fjorden – både ute og inne. Nyt landskapet, lukten og lydene fra havet eller la blikket hvile på fullmånen i Bjørnafjorden – slik mennesker har gjort på Solstrand i 125 år.
3. Prosperity – Slik samarbeider vi for å nå målene:
Lokalt samarbeid
Vi jobber med dyktige, lokale fagfolk for å ta vare på og utvikle eiendommen. Slik holder vi historien i hevd og sikrer at hotellet er like imøtekommende og relevant i dag som i 1896. Sammen med arkitekt Jon Faaland, snekker Bjørn Aasen, Sælen smed, byggmester Aarvik og kunstneren Svein Rønning har vi skapt et prisvinnende spa og bad og en vakker sjøpromenade i det storslåtte, åpne landskapet. Gode, lokale krefter er avgjørende for Solstrands egenart og identitet. Byggmester, grunn og betong, elektriker, blikkenslager, maler og rørlegger holder alle til bare minutter unna.
Solstrandprogrammet
Siden 1952 har Administrativt forskningsfond (AFF) ved Norges Handelshøyskole (NHH) arrangert lederutviklingsprogrammet sitt på Solstrand. Sammen legger vi til rette for krevende og givende lederprosesser over lengre perioder.
Lokalmat
Vi har servert kortreist mat fra Vestlandets hav og fjorder i 125 år. Vi fryder oss over alt vi kan by på fra Fjord-Norges eget spiskammer og jobber tett på lokale leverandører. Takket være dem kan kjøkkenet vårt videreføre regionens mattradisjoner – med sesongens kortreiste råvarer av beste sort og gode smaksopplevelser.
Matsvinn
Målet vårt er å oppfylle FNs bærekraftmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Vi serverer måltidene våre på en mest mulig bærekraftig måte – sunt, godt og kortreist.
Kompostering
Siden 2002 har vi kompostert matavfall fra hotellet. Det reduserer transportbehovet vårt. til en bøtte i døgnet I tillegg er vi en del av et prøveprosjekt der vi produserer biogjødsel i samarbeid med Global Enviro.
Avfall
Vi kildesorterer alt. Vi presser papp og restavfall, og knuser glass. Det har ytterligere redusert hotellets transportbehov.
Emballasje
Vi samarbeider med leverandørene våre om å kutte unødvendig transport og emballasje. Som medlem i Grønt Punkt Norge tar vi ansvar for alle emballasjetyper gjennom retursystemer som er godkjent av Miljødirektoratet.
Lokale matleverandører
Domstein
vestlandet
Domstein leverer fisk og sjømat – våre viktigste råvarer. Bedriften ble etablert i 1925. I dag jobber Domstein tett på fiskere, fiskemottak og restauranter for å videreføre kunnskap om mangfoldet langs norskekysten. I 2022 representerte fisk og sjømat 50% av alle måltidene vi serverte.
Ostegården
Fana
På en liten vestlandsgård ved Fanafjorden produserer ekteparet Ruth og Jørn Hafslund ost. Kuene deres beiter fritt på en gammel eng i fjordlandskapet. I 2018 vant Ostegården World Cheese Awards for fastosten «Fanaost». Vi har samarbeidet med Ostegården i mange år og fryder oss stadig over ekteparets dedikasjon til osten og miljøet.
Spildegarden
Hardanger
Spildegarden er en slektsgård i Hardanger fra 1934, som dyrker frukt og bær. Til vår store begeistring er det bonden selv, Geir Henning, som leverer nyplukkede epler, plommer, bringebær, solbær og rips på kjøkkendøren vår. I sitt gårdspresseri lager Geir Henning og kona, Jane, Spildesider og Spildemost, som er blitt kåret til Norges beste eplemost flere år på rad.
Bø Gård
Os
Bø gård ligger bare noen hundre meter fra Solstrand. Gården har 350 verpehøns, og bonden leverer selv ferske egg til kjøkkenet. Om sommeren får vi de beste bringebærene vi kan ønske oss.
Toppe Gartneri
Åsane
Toppe Gartneri leverer salat, grønnsaker, blomster og sommerplanter til Solstrand. Ikke bare er smaken på grønnsakene fortreffelig, blomstene og fargene sprer glede både inne og ute. Toppe Gartneri forsker på karbonfangst til oppvarming av drivhusene.
Bønes Gårdsmat
Fana
Bønes Gårdsmat leverer rene kjøttprodukter av høyeste kvalitet. De har vunnet en rekke gullmedaljer i NM for kjøttprodukter. Bønes Gårdsmat jobber hardt for at råvarene skal være lokale med minst mulig reisevei fra råvare til forbruker.