Siden 1896

Drevet av kjærlighet

Solstrand ble bygget i 1896 av Christian Michelsen, Norges første statsminister. Her skulle «de bergenske kjøpmenn» ha et sted å hente «kraft til sin store gjerning i Bergen by.» I 125 år har Solstrand vært bergensernes avbrekk i det storslåtte landskapet ved Bjørnafjorden, bare 30 km fra Bergen sentrum.

Siden 1929 har familien Schau-Larsen drevet hotellet – med kjærlighet til stedet og gjestene. Fortsatt kommer vestlendingen hit til et avbrekk fra hverdagen, feiring av merkedager eller møter der samtalen og fellesskapet er viktig. Langsiktighet og bærekraft preger alt vi gjør. Hjertelig velkommen.

Menneskene

Solstrand er arbeidsplassen til 120 medarbeidere fra 24 ulike nasjoner. Bedriftskulturen er tuftet på kompetanse, åpenhet og respekt. Vi står for et inkluderende arbeidsliv og er stolte av å være en hjørnesteinsbedrift i Bjørnafjorden kommune.

135

Rom

45 000

Årlige gjestedøgn

93

Årsverk

128 mill.

Omsetning

24

Nasjonaliteter

Kvinner 66 %
Menn 34 %

Styresammensetning

Lokalt samarbeid

Vi jobber med dyktige, lokale fagfolk for å ta vare på og utvikle eiendommen. Slik holder vi historien i hevd og sikrer at hotellet er like imøtekommende og relevant i dag som i 1896. Sammen med arkitekt Jon Faaland, snekker Bjørn Aasen, Sælen smed og kunstneren Svein Rønning har vi de siste årene skapt et prisvinnende spa og bad og en vakker sjøpromenade i det storslåtte, åpne landskapet. Gode lokale krefter er avgjørende for Solstrands egenart og identitet.

Lokal mat

Vi gleder oss over å kunne jobbe med lokale matprodusenter. Takket være dem kan kjøkkenet vårt videreføre den skandinaviske mattradisjonen – med kortreiste råvarer av beste sort og gode smaksopplevelser.

Lokale leverandører

Tingvollost

Nordmøre

Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri på Nordmøre. De lager ost i verdensklasse. Familien er opptatt av dyrevelferd og kvalitet – med full kontroll i alle produksjonsledd. Tingvollost lager hvit- og blåmuggost med melk fra gården. «Kraftkar» er en vellagret blåmuggost, som ble kåret til verdens beste ost i 2016.

Ostegården

Fana

På en liten vestlandsgård ved Fanafjorden produserer ekteparet Ruth og Jørn Hafslund ost. Kuene beiter fritt hele sommeren på en gammel eng i fjordlandskapet. I 2018 vant Ostegården World Cheese Awards for fastosten «Fanaost». Vi har samarbeidet med Ostegården i mange år og fryder oss stadig over ekteparets dedikasjon til osten og faget. 

Spildegarden

Hardanger

Spildegarden er en slektsgård fra 1934, som dyrker frukt og bær. Til vår store begeistring er det bonden selv, Geir Henning, som leverer nyplukkede epler, plommer, bringebær, solbær og rips på kjøkkendøren vår. I et lite gårdspresseri lager Geir Henning og kona Jane også Spildesider og Spildemost, som er blitt kåret til Norges beste eplemost flere år på rad.  

Domstein

vestlandet

Domstein leverer fisk og sjømat, våre viktigste råvarer. Domstein ble etablert i 1925 av Rasmus Domstein, farfaren til dagens eiere. Rasmus var fisker og startet et fiskemottak i Måløy. Der drev han tradisjonell foredling av råvarene, som salting og tørking. I dag jobber bedriften tett på fiskere, fiskemottak og restauranter for å videreføre kunnskap om mangfoldet langs norskekysten.